...
 
 

Kineski restorani

U sve bogatiju turističku ponudu uvrštavaju se svjetske gastronomske kuhinje, tako se u kineskim restoranima poslužuju jela takozvane kineske kuhinje što je zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini, a često i u drugim zemljama istočne i jugoistočne Azije. Karakterizira  ju zahtjevno pripremanje hrane koje je gotovo umjetnost, a sastoji se od glavne hrane koja je izvor ugljikohidrata ili škroba, obično riža, rezanci, a prate ih jela od povrća, ribe, mesa i drugih namirnica, a hrana se prije kuhanja reže na veličinu zalogaja. Ovakav način pripreme jela drugačiji je od zapadnjačkih kuhinja u kojima je uglavnom meso glavno jelo. Glavni pribor za jelo su kineski štapići, dok se žlica koristi samo za juhu. Kineski restorani prilagodili su posluživanje pribora zapadnjačkom načinu života, iako se tradicionalno nož smatra oružjem i nepristojno je da gost sam reže hranu. Recepti kineske kuhinje vrlo su specifični po jakim kontrastima okusa kao što su slatko-kisele ili slatko-ljute kombinacije okusa. Okusi se kreiraju mnogobrojnim začinima kao što su papar, chili paprike, kikiriki, gljive, sezamovo ulje, sojin umak, đumbir, šećer, ocat, a velika pažnja se posvećuje i ukrašavanju jela i tanjura. Posebno zanimljivo izgleda posluživanje jela sa mnoštvom umaka i egzotičnih začina koji nadopunjuju okuse jer se sol uopće ne koristi. U kineskim restoranima poslužuju se razni čajevi koji su i najpopularnije piće u Kini, a svakodnevno se konzumira uz različite prigode.

 
 

Kineski restorani Ponuda