Riblji restorani Bosna i Hercegovina
Za razliku od konobe koja nudi tradicionalnu domaću gastronomiju-hranu i vino, riblji restorani nude bogatu ponudu raznih ribljih specijaliteta pripremljenih na razne načine, uz fina desertna vina. Tako se u ribljem restoranu pripremaju kuhani i prženi specijaliteti od svježe ribe, lignji i hobotnica, do raznih vrsta školjki pripremljenih na različite načine. Sve više riblji restorani zapošljavaju šefove kuhinja majstore gastronomije, specijalizirane za riblje specijalitete, koji se pripremom i serviranjem jela razlikuju, pa je tako i popularnost i posjećenost ribljeg restorana zasluga šefa kuhinje i njegovog umijeća.
U jugositočnom dijelu Europe, na zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka smjestila se država u obliku srca-Bosna i Hercegovina.
Bosna i Hercegovina graniči sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. BiH je podijeljena na dva entiteta: Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska; te na distrikt Brčko. Samo ime Bosna i Hercegovina daje naslutiti da se radi o dva zasebna naziva. Nazivi ukazuju na dvije pokrajine različitih nastanka i starosti. Ime Bosna upotrijebljeno je po prvi puta u 10. stoljecu a koristio se za prostore oko gornjeg i srednjeg toka rijeke Bosne. Hercegovina se pak po prvi puta spominje u 15.st. a svoje porijeklo ima u riječi "herceg" koja je bila svojevrsna titula za vladare tog područja dok je ranijih godina to područje nosilo ime Hum i Zahumlje.
Bogata povijest današnjeg područja BiH daje nam na znanje da je kroz stoljeća taj teritorij mijenjao oblik i bila pod vlašću velikih carstava (Bizantskog, Rimskog, Turskog, Austro-Ugarskog) da bi naposlijetku postala jedna od socijalističkih Republika bivše Jugoslavije. Nakon mukotrpnog rata za samostalnost, koji je trajao 4 godine i rezultirao kao raspad...