Gastronomija

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

 
 

Domaći restorani

Domaći restorani u svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi imaju domaća jela specifična za regiju u kojoj se nalaze. Tu susrećemo starinska jela, pripremljena na tradicionalan način, uglavnom napravljena od domaćih proizvoda koji se uzgajaju u tom području. Na taj način turist...

 

Konobe

Konoba je vrsta ugostiteljskog objekta koji je spoj restorana i vinarije. Uglavnom imaju dobru ponudu domaćih vina iz područja na kojem se nalaze, a uz dobra vina konobe nude i tradicionalnu hranu koja odgovara vinu. Tako se uz vino serviraju...

 

Brza hrana

Fast–food restorani ili restorani brze hrane vrlo su popularni, naročito kod zaposlene populacije i djece. Zaposleni u nedostatku vremena pojedu nešto na brzinu, a djeca privučena šarenim i maštovito ukrašenim obrocima koji se mogu pojesti u pokretu, često na taj...

 

Kineski restorani

U sve bogatiju turističku ponudu uvrštavaju se svjetske gastronomske kuhinje, tako se u kineskim restoranima poslužuju jela takozvane kineske kuhinje što je zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini, a često i u drugim zemljama istočne i...

 

Meksički restoran

Vrlo su popularni i meksički restorani u kojima se poslužuju meksička jela. Doživljaj meksičke kuhinje izrazito je vizualan, a tanjur obiluje bojama koje potječu od povrća, voća i začina. Ovakva hrana je izrazito ljutog okusa, a čili i paprika nalaze...

 

Pizzerie

Pizza je krušno tijesto izrađeno u obliku kotura, s gornje strane nadjeveno s najrazličitijim namirnicama i začinima pa kratko na visokoj temperaturi zapečeno u pećnici. Jelo koje je planetarnu popularnost steklo baš zbog jednostavne pripreme pri kojoj pizza-majstori „pizza-juoli“ koriste...

 

Riblji restorani

Za razliku od konobe koja nudi tradicionalnu domaću gastronomiju-hranu i vino, riblji restorani nude bogatu ponudu raznih ribljih specijaliteta pripremljenih na razne načine, uz fina desertna vina. Tako se u ribljem restoranu pripremaju kuhani i prženi specijaliteti od svježe ribe...

 

Slastičarne

Slastičarne su najslađi restorani, nude velik i raznolik izbor torti, kolača, sladoleda od tradicionalnih voćnih okusa do raznih neobičnih pripravaka, sladolednih kupova, voćnih salata, čokoladnih delicija i ostalih slastica pripremljenih kako bi zadovoljile različite ukuse gostiju i iznenadile ih ponudom...

 

Vegetarijanski restorani

Gastronomska ponuda proširila se i na vegetarijanske restorane, kojima su karakteristika prehrana bez mesa, odnosno životinjskih proizvoda, kao što je teletina, svinjetina i piletina. Motivi za vegetarijanstvo su mnogi; izbjegavanje nanošenja boli životinja, vjerska praksa, briga za vlastito zdravlje, prakticiranje...

 

Gastronomija Ponuda