...
 
 

Gastronomija Hrvatska

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Hrvatska je jedinstvena, ne samo zbog svog kristalno čistog i plavog mora, nego i zbog tisućgodišnjeg niza kultura koje su se smjenjivale i katkad stapale na ovim prostorima. Od razvedene obale sa otocima do unutrašnjosti Hrvatske sa nizinama, livadama do planina ispresijecanih rijekama i jezerima, u Hrvatskoj svatko može pronaći svoje mjesto za odmor. Hrvatska ima turističku tradiciju dugu gotovo stoljeće i pol. Posljedljih 10 godina ulaganja u jadransku obalu i njezino uljepšavanje stvorila su povlašteno odredište za jedriličare u čarobnom okružju. Hrvatska se regionalno dijeli na: Centralna Hrvatska, Slavonija i Baranja, Istra, Kvarner, Gorski kotar i Lika, Sjeverna Dalmacija, Srednja Dalmacija i Južna Dalmacija. Svaka regija ima svoje posebnosti i izdavaja se među ostalima.
U Centralnoj Hrvatskoj veliki utjecaj na arhitekturu imalo je razdoblje baroka tako da se stari, ladanjski dvorci ističu u prostranim ravnicama. U mnogim agroturizmima iskušat ćete tradicionalnu kuhinju, a također pronaći i ugodan kako privatni smještaj tako i hotelski smještaj. U Centralnoj Hrvatskoj svakako treba istaknuti Zagreb, glavni grad Hrvatske. Okolno područje je puno sela okruženih vinogradima i oranicama kao i povijesnih dvoraca nekadašnjeg...

 

Gastronomija Hrvatska Ponuda