...
 
 

Gastronomija Otok Rab

 
 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Otok Rab površine 91 km2 zatvaraju tri strma grebena, no klima je uvijek blaga i ugodna. Njegovom istočnom, pustom stranom dominiraju vrhovi Kamenjaka, dok je unutrašnjost okrenuta uzgoju maslina i vinove loze, a zapadne obronke pokrivaju šume crnike i zarezuju uvalice koje mame na šetnju i ljenčarenje. Na otoku Rabu se odavnina vadio crvenkasti šareni kamen, koji se koristio ne samo na Rabu, već na čitavom jadranskom području. Upotrijebljen je i u izgradnji zadarske i šibenske katedrale.
Otok Rab sastavni je dio sjevernog Kvarnera i poznato turističko odredište. Pored istoimenog antiknog grada Raba, u različitim djelovima otoka Raba smjestilo se preostalih sedam idiličnih mjesta: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar. U svakom od tih malih mjesta pronaći ćete predivne plaže, bistro more i svoj smještaj u apartamanima ili sobama. Svaki gost koji je na otoku Rabu prvi puta, pronaći će tragove prošlosti u arhitekturi starog grada Raba očuvanih u svom punom sjaju i autohtonosti. Uspješnom turizmu na otoku Rabu osim položaja pogodovali su i kulturno-povijesni spomenici. Crkva i zvonik sv. Marije, samostan i crkva sv.Andrije, Gradska loža...

 

Gastronomija Otok Rab Ponuda