...
 
 

Gastronomija Otok Pag

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Otok Pag je jedan od najvećih hrvatskih otoka (285 km2) i često je podvrgnut udarima velebitske bure. Najveći dio otoka Paga je kamenjar koji služi za ispašu ovaca, od čijeg se mlijeka pravi čuveni paški sir, a manji dio čine udoline u kojima se uzgaja vinova loza i masline. Otok Pag je smješten u sjevernoj Dalmaciji i proteže se uz Jadransku obalu. Karakteristično za otok Pag je njegov reljef koji je večinom kamenjar, a samo su manje površine pod makijom. Danas turistički razvijen, otok Pag nudi slikovite uvale i plaže, bogata lovišta, glasoviti paški sir, nadaleko poznatu pašku čipku i vrijedne spomenike. Glavna mjesta na otoku Pagu su grad Pag, Novalja, Lun, Caska, Dinjiška, Košnjun, Mandre, Metajna, Potočnica, Povljana, Šimuni, Žigljen, Kustići, Zubovići i ostala manja mjesta.
Grad Pag je luka i ekonomsko središte otoka Paga. Leži na jugoistočnoj obali istoimenog zaljeva, gdje zaljev prelazi u plitko slano jezero (Paške solane). U srednjem vijeku zbog svojih solana otok Pag, uzrok žestokih svađa između Raba i Zadra. Sasvim normalno je šetajući gradom Pagom vidjeti stare žene kako izrađuju poznatu Pašku...

 

Gastronomija Otok Pag Ponuda