Gastronomija Srednja Dalmacija

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Srednjoj Dalmaciji pripada obalni dio između rijeke Krke na sjeverozapadu i Makarske Rivijere. Osnovna karakteristika Srednje Dalmacije je krš koji prevladava bez tekućih voda: iznimka je jedino rijeka Cetina, koja se probija kroz kanjon do Omiša na moru. Klima je sredozemna sa suhim i vrućim ljetima, te blagim i kišnim zimama. Srednja Dalmacija je turistički vrlo razvijena regija s bogatstvom sadržaja za odmor, rekreaciju i zabavu. Smještaj u Dalmaciji je raznolik i nudi bogatu ponudu od privatnog smještaja, apartmana, soba, hotela, kampova. Kao i druge regije u Hrvatskoj, tako i gastronomska ponuda Srednje Dalmacije ima svoje osobitosti u kojoj prevladavaju morski plodovi, a jela od mesa, spravljena su ponešto drugačije od unutrašnjosti zbog specifičnosti podneblja i bogatstva dodataka. Sve te delicije isprobati ćete u brojnim restoranima i konobama Dalmacije.
Od Primoštena prema jugozapadu, Dalmacija mijenja značajke krajolika. Otoci su veći, među sobom su više udaljeni i bogatiji su vegetacijom. Zbog širokih kanala između otoka, vjetar Maestral je jači, pa su i valovi veći. Najveći otoci su otok Brač, otok Hvar, otok Vis, te otok Šolta, otok Čiovo, Drvenik Mali...

 

Gastronomija Srednja Dalmacija Ponuda