Gastronomija Kali
Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.
Kali je najveće mjesto na otoku Ugljanu koji se nalazi u zadarskom arhipelagu. Prvi put se spominje u jednom dokumentu još davne 1299. godine. Kali je mjesto najpoznatijih ribara na Jadranu. U mjestu se nalaze dvije male lučice pune ribarskih brodova. Starogradsku jezgru karakteriziraju uske uličice i kamene kuće u dalmatinskom stilu. Na vrhu starogradske jezgre nalazi se crkva Sv. Lovre koji je ujedno i zaštitnik mjesta.
Kali je povezan sa Zadrom sa stalnom trajektnom vezom.
Osim što se bave ribarstvom Kaljani su sve više orijentirani prema turizmu te sve više kuća sadrži apartmane i sobe za goste tijekom ljetne sezone.