...
 
 

Gastronomija Toplice Sveti Martin

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

U blizini mjesta Sveti Martin na Muri, u kotlini smještenoj na sjevernim obroncima međimurskih brežuljaka, na samo 15 minuta vožnje od grada Čakovca i nešto više od sat vremena iz Zagreba nalaze se toplice Sveti Martin.

Već su davne 1911. godine, pri naftnim bušenjima, otkriveni izvori termalne ljekovite vode. Stanovnici tog područja ubrzo su prepoznali prednosti ljekovite vode i godine 1936. gradi se prvi drveni bazen i jedan natkriveni bazen sa termalnom vodom te kade za namakanje. Temperatura vode je godinama stalna i pomiče se u granici od 33-34ºC. Zbog svojih ljekovitih svojstava preporučuje se kod degeneratvnih bolesti  zglobova i kralježnice, reumatskih bolesti, posljedica iščašenja, oštećenja mekih tkiva, prijeloma itd.

Toplice Sveti Martin najopremljenije su toplice u Republici Hrvatskoj i po svojoj ponudi konkuriraju i najboljim slovenskim toplicama. Tu kvalitetu prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora koja joj je 2006. g. dodijelila prvu nagradu u kategoriji termalno-mineralnih lječilišta.

Na cca. 1700 m² vodenih površina nalazi se raskošan izbor rekreativno-zabavnih sadržaja. Unutarnji-zatvoreni  bazeni imaju ukupnu površinu od 600m² a obuhvaćaju rekreativni bazen s vodenim efektima, termalni bazen s hidromasažnim mlaznicama, dječji...

 

Gastronomija Toplice Sveti Martin Ponuda