...
 
 

Kineski restorani Slovenija

U sve bogatiju turističku ponudu uvrštavaju se svjetske gastronomske kuhinje, tako se u kineskim restoranima poslužuju jela takozvane kineske kuhinje što je zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini, a često i u drugim zemljama istočne i jugoistočne Azije. Karakterizira  ju zahtjevno pripremanje hrane koje je gotovo umjetnost, a sastoji se od glavne hrane koja je izvor ugljikohidrata ili škroba, obično riža, rezanci, a prate ih jela od povrća, ribe, mesa i drugih namirnica, a hrana se prije kuhanja reže na veličinu zalogaja. Ovakav način pripreme jela drugačiji je od zapadnjačkih kuhinja u kojima je uglavnom meso glavno jelo. Glavni pribor za jelo su kineski štapići, dok se žlica koristi samo za juhu. Kineski restorani prilagodili su posluživanje pribora zapadnjačkom načinu života, iako se tradicionalno nož smatra oružjem i nepristojno je da gost sam reže hranu. Recepti kineske kuhinje vrlo su specifični po jakim kontrastima okusa kao što su slatko-kisele ili slatko-ljute kombinacije okusa. Okusi se kreiraju mnogobrojnim začinima kao što su papar, chili paprike, kikiriki, gljive, sezamovo ulje, sojin umak, đumbir, šećer, ocat, a velika pažnja se posvećuje i ukrašavanju jela i tanjura. Posebno zanimljivo izgleda posluživanje jela sa mnoštvom umaka i egzotičnih začina koji nadopunjuju okuse jer se sol uopće ne koristi. U kineskim restoranima poslužuju se razni čajevi koji su i najpopularnije piće u Kini, a svakodnevno se konzumira uz različite prigode.

Slovenija je površine 20 251 km2. Republika Slovenija graniči na sjeveru s Austrijom, sjeverno istočno s Mađarskom, istočno i južno sa Hrvatskom i zapadno s Italijom. Ljubljana je glavni grad Slovenije i nalazi se na rijeci Ljubljanici, malo prije njenog ušća u Savu.
U Sloveniji je 28 vrhova i planina viših od 2.500 m, a najviši je Triglav sa 2.864 m. Alpski svijet sastavljaju tri planinske skupine: Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe i Karavanke.
Također, u Sloveniji, posebno u njenom dinarsko-kraškom dijelu, je oko 6.500 jama od kojih je oko 20-tak uređeno za turistične obilaske. Najpoznatija je Postojnska jama ( duga 19,5 km); najbolje dostupne su Škocjanske jame koje dobile status Zaštičene svjetske baštine pod patronatom UNESCO-a.
Uz rub zapadne Panonske nizine izviru mnogi prirodni izvori i rijeke te su brojne termalne i mineralne vode. Od šesnaest izvora su uređena odmarališta i terme, a najpoznatije su Terme Čatež.
Slovenija se dijeli na regije: Dolenjska i Bela Krajina, Gorenjska, Ljubljana i okolica, Primorsko Kraska i Notarnje Kraska, Prekmurje i Štajerska.
Dolenjska i Bela Krajina su najvećim dijelom šumovita područija.

 

Kineski restorani Slovenija Ponuda