Vegetarijanski restorani Italija
Gastronomska ponuda proširila se i na vegetarijanske restorane, kojima su karakteristika prehrana bez mesa, odnosno životinjskih proizvoda, kao što je teletina, svinjetina i piletina. Motivi za vegetarijanstvo su mnogi; izbjegavanje nanošenja boli životinja, vjerska praksa, briga za vlastito zdravlje, prakticiranje yoge i prihvaćanje New age filozofije. Pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana obiluje namirnicama visoke nutritivne, a male energetske vrijednosti. Tradicionalno vegetarijanska su singapurska i indijska kuhinja. Singapurska gastronomija svoja jela temelji na povrću, a indijska jer je zemlja sa najviše vegetarijanaca na svijetu. Dva su jela posebno obilježila indijsku kuhinju – thali i dosa. Thali je pladanj s više različitih jela, ovisno o regiji, uz obavezan dodatak riže, povrća i umaka od curryja. Sve se poslužuje u posebnim zdjelicama složenima na istom velikom tanjuru. Dosa je palačinka od rižinoga brašna, a može se puniti raznim kombinacijama povrća, umaka i začina. U vegetarijanskoj gastronomiji upotrebljava se obilje plodova zemlje pripremljenih u obliku raznih kruščića, kuhanog i sirovog povrća i voća posluženih u slijedovima toplih i hladnih salata, tartufi, kuskus, tofu, maslinovo ulje, kapari, namaz od sezama-tahini, juhe, umaci, začini, raskošna povrtna jela oplemenjena okusima currya, papaje, kokosovog mlijeka, agruma i aromatičnih začina uz nezaobilaznu porciju riže. Vefetarijanski restorani turistima predstavljaju sva bogatstva kuhinje u kojoj je važan ne samo dobar okus, nego i reprezentativan izgled.
Najveći dio Italije predstavlja veliki poluotok koji se pruža duboko u Sredozemno more i čiji oblik podsjeća na čizmu, a -Sicilijom i Sardinijom stvara zasebna mora, Jadransko more na sjeveroistoku, Jonsko more na jugoistoku, Tirensko more na jugozapadu i Ligursko more na sjeverozapadu. Na sjeveru se nalazi velika nizina rijeke Po i njenih pritoka koji se spuštaju s Alpa, Apenina i Dolomita.
Najveći vrh Italije je Monte Bianco (Mont Blanc) koji ima 4 810 m. Italija ima poznata tri vulkana: Vezuv kod Napulja, Etna na Siciliji (aktivni vulkan) i Stromboli.
Italija je znamenita zbog svoje umjetnosti, spomenika i kulture. Od brojnih spomenika najpoznatiji su Kosi toranj u Pisi i Coloseum u Rimu.
Italija je poznati proizvođač riže i vina, te je uz Španjolsku jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja u svijetu.
Glavni grad Italije je Rim, kojeg su utemeljili braća Romul i Rem, koje je, prema legendi, odgojila vučica.
Italija je poznata i po slavnoj talijanskoj kuhinji (pizza, špageti) te po modi, vinu, operi, dizajnu itd. Italija se sastoji od 20 regija koje obuhvaćaju 10...