...
 
 

Gastronomija Konjic

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Konjic leži na rijeci Neretvi, 60 km od Sarajeva neposredno uz Jablaničko jezero. Grad je okružen najvećim planinskim masivima u Bosni i Hercegovini: Prenj (2102 m), Bjelašnica (2067 m) i Bitovinja (1744 m). Jedan je od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini, čije je područje kontinuirano naseljeno više od 4000 godina. Konjic je još u srednjem stoljeću čuven po drvorezbarstvu, čija se tradicija održala do danas. U starom dijelu grada nalaze se brojni spomenici kulture, dok je hram i kip boga Mitrasa pronađen u Konjicu 1897. godine jedinstven u povijesti svjetskog mitraizma, a po broju stećaka ovaj grad je treći u svijetu. Konjic i okolina kao jedna od najvećih općina po površini u Bosni i Hercegovini privlačni su za odmor ljeti i zimi: ribolov na Neretvi, Raketnici, Neretvici, Trešanici, Boračkom i Jablaničkom jezeru, lov na planinama i obroncima Prenja, Bitovinje, Visočice, te nadasve čuveni nacionalni specijaliteti - janjetina sa ražnja i ispod sača, kao i naravno svježa riba. Rijeka Neretva pored svoje čistoće očarava i po svojoj smaragdnozelenoj boji kakvu je teško pronaći u drugim rijekama. Neretva svojom ljepotom privlači...

 

Gastronomija Konjic Ponuda