...
 
 
Booking.com Search Attractions

Meksički restoran Bosna i Hercegovina

 

Vrlo su popularni i meksički restorani u kojima se poslužuju meksička jela. Doživljaj meksičke kuhinje izrazito je vizualan, a tanjur obiluje bojama koje potječu od povrća, voća i začina. Ovakva hrana je izrazito ljutog okusa, a čili i paprika nalaze se u gotovo svakom jelu. Osnovne namirnice, poput slatkog kukuruza, čilija i rajčica, potječu od starih civilizacija Maya i Azteka. Na njih se nadovezala španjolska ljubav prema slatkišima, marinadama i umacima. Meksikanci su prvi uzgojili avokado i kukuruz, a ubrzo nakon toga svoju gastronomiju obogaćuju domaćim puranom, mošusnom patkom, srnetinom, prepelicama, golubovima, ribama, rakovima i školjkama. Ondje se također rodila i čokolada. Ove namirnice, zajedno s krumpirom, čilijem, tikvom, rajčicom i grahom, čine osnovu meksičke gastronomije. Vrlo popularno jelo je burito-jelo od pšeničnih tortilla punjenih gotovo bilo kakvim zamislivim nadjevom. Kukuruz je najčešće upotrebljavana namirnica u meksičkoj kuhinji. Cijela zrna kuhaju se u krepkim juhama zvanim pozole. Zrna se samelju u grubo brašno (masa harina) od kojeg se prave tamales, paketići punjeni mesom ili povrćem koji se kuhaju na pari umotani u ljusku kukuruza ili list banane. Ovu kuhinju obilježava i svježe voće i povrće. Zahvaljujući klimatskim uvjetima u Meksiku gotovo svaka jestiva biljka može se negdje uzgojiti u određeno doba godine. Izbor je velik, a kreće se od avokada i manga, do grana kaktusa (opuncija). Peradi i govedine ima u izobilju. Meso se obično pirja ili peče na roštilju, svinjetina je najsočnije meso koje se koristi i probija se u mnoga tradicionalna jela. Morski plodovi su također važni u meksičkoj kuhinji,a  gigantske kozice, morski pas i raža samo su jedne od brojnih egzotičnih vrsta koje se mogu okusiti, obično pečene na roštilju sa paprom i čilijem. U meksičkom restoranu neizostavna je i tekila, alkoholno piće prvobitno napravljeno u okolini Tequile, grada u zapadnoj meksičkoj državi Jalisco. Pravi se od biljke agave i obično sadrži 38-40% alkohola, ali postoje i neke vrste od 43–46% alkohola.

U jugositočnom dijelu Europe, na zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka smjestila se država u obliku srca-Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina graniči sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. BiH je podijeljena na dva entiteta: Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska; te na distrikt Brčko. Samo ime Bosna i Hercegovina daje naslutiti da se radi o dva zasebna naziva. Nazivi ukazuju na dvije pokrajine različitih nastanka i starosti. Ime Bosna upotrijebljeno je po prvi puta u 10. stoljecu a koristio se za prostore oko gornjeg i srednjeg toka rijeke Bosne. Hercegovina se pak po prvi puta spominje u 15.st. a svoje porijeklo ima u riječi "herceg" koja je bila svojevrsna titula za vladare tog područja dok je ranijih godina to područje nosilo ime Hum i Zahumlje.

Bogata povijest današnjeg područja BiH daje nam na znanje da je kroz stoljeća taj teritorij mijenjao oblik i bila pod vlašću velikih carstava (Bizantskog, Rimskog, Turskog, Austro-Ugarskog) da bi naposlijetku postala jedna od socijalističkih Republika bivše Jugoslavije. Nakon mukotrpnog rata za samostalnost, koji je trajao 4 godine i rezultirao kao raspad...

 

Meksički restoran Bosna i Hercegovina Ponuda