...
 
 

Domaći restorani Crna Gora

 

Domaći restorani u svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi imaju domaća jela specifična za regiju u kojoj se nalaze. Tu susrećemo starinska jela, pripremljena na tradicionalan način, uglavnom napravljena od domaćih proizvoda koji se uzgajaju u tom području. Na taj način turist ili gost restorana upoznaje gastronomsku kulturu nekog područja, te specifične načine pripreme jela. Sve više se domaći restorani povezuju s eko turizmom i seoskim turizmom gdje gost upoznaje i način uzgoja hrane koja mu je servirana na tanjur. Tako se u primorskim područjima povrće priprema na lešo, meso se peče pod pekom, a riba se prži na gradelama ili se kuha u brudetu, u kopnenim područjima prasetina i janjetina peče se na ražnju, ćevapi i ražnjići na roštilju, kuhaju se domaće juhe od peradi, povrće se kuha kao varivo, od divljači se priprema gulaš i paprikaš, a riječna riba priprema se na rašljama ili se od nje radi „fiš-paprikaš“ Tu su naravno razne vrste domaćeg kruha i slastice napravljene po tradicionalnoj recepturi prilagođenoj načinu života i dostupnim namirnicama.

Crna Gora s jedne strane izlazi na jadransko – mediteranski geografski prostor, a s druge strane, preko Panonskog bazena, povezuje se sa Srednjom Evropom. Prostor Crne Gore je pun kontrasta. Tako se na prostoru manjem od 200 km zračne linije izdvajaju tri regije: primorska regija (Crnogorsko primorje), regija srednje Crne Gore i planinsko-dolinska regija.
Crna Gora je prostorno mala, ali po prirodnim komparativnim prednostima te bogatstvu kulturno – historijskih znamenitosti predstavlja jednu od najljepših receptivnih turističkih destinacija. Na Crnogorskom primorju nalaze se brojne pjeskovite i šljunčane plaže. Crnogorsko primorje spada u grupu najtoplijih i najsunačanijih turističkih regija Europe.
Iako se ubraja u grupu mediteranskih zemalja, Crna Gora predstavlja i tipično planinsko područje. Prostori iznad 1000 metara nadmorske visine zauzimaju čak 60,5% prostora. Crnogorski planinski vijenac koji se preostire od Maglica, Volujka i Bioca na zapadu, pa do Prokletija na istoku, ispresijecan veličanstvenim kanjonima Pive, Komarnice, Susice, Tare i Morace, okićen sa preko 35 živopisnih jezera predstavlja jednu od najatraktivnijih i ekološki najočuvanijih planinskih regija Europe.
Stari grad Kotor i kanjon Tare su izuzetne vrijednosti i pod zaštitom UNESCO-a...

 

Domaći restorani Crna Gora Ponuda