...
 
 

Domaći restorani Slovenija

 

Domaći restorani u svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi imaju domaća jela specifična za regiju u kojoj se nalaze. Tu susrećemo starinska jela, pripremljena na tradicionalan način, uglavnom napravljena od domaćih proizvoda koji se uzgajaju u tom području. Na taj način turist ili gost restorana upoznaje gastronomsku kulturu nekog područja, te specifične načine pripreme jela. Sve više se domaći restorani povezuju s eko turizmom i seoskim turizmom gdje gost upoznaje i način uzgoja hrane koja mu je servirana na tanjur. Tako se u primorskim područjima povrće priprema na lešo, meso se peče pod pekom, a riba se prži na gradelama ili se kuha u brudetu, u kopnenim područjima prasetina i janjetina peče se na ražnju, ćevapi i ražnjići na roštilju, kuhaju se domaće juhe od peradi, povrće se kuha kao varivo, od divljači se priprema gulaš i paprikaš, a riječna riba priprema se na rašljama ili se od nje radi „fiš-paprikaš“ Tu su naravno razne vrste domaćeg kruha i slastice napravljene po tradicionalnoj recepturi prilagođenoj načinu života i dostupnim namirnicama.

Slovenija je površine 20 251 km2. Republika Slovenija graniči na sjeveru s Austrijom, sjeverno istočno s Mađarskom, istočno i južno sa Hrvatskom i zapadno s Italijom. Ljubljana je glavni grad Slovenije i nalazi se na rijeci Ljubljanici, malo prije njenog ušća u Savu.
U Sloveniji je 28 vrhova i planina viših od 2.500 m, a najviši je Triglav sa 2.864 m. Alpski svijet sastavljaju tri planinske skupine: Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe i Karavanke.
Također, u Sloveniji, posebno u njenom dinarsko-kraškom dijelu, je oko 6.500 jama od kojih je oko 20-tak uređeno za turistične obilaske. Najpoznatija je Postojnska jama ( duga 19,5 km); najbolje dostupne su Škocjanske jame koje dobile status Zaštičene svjetske baštine pod patronatom UNESCO-a.
Uz rub zapadne Panonske nizine izviru mnogi prirodni izvori i rijeke te su brojne termalne i mineralne vode. Od šesnaest izvora su uređena odmarališta i terme, a najpoznatije su Terme Čatež.
Slovenija se dijeli na regije: Dolenjska i Bela Krajina, Gorenjska, Ljubljana i okolica, Primorsko Kraska i Notarnje Kraska, Prekmurje i Štajerska.
Dolenjska i Bela Krajina su najvećim dijelom šumovita područija.

 

Domaći restorani Slovenija Ponuda