Domaći restorani Italija
Domaći restorani u svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi imaju domaća jela specifična za regiju u kojoj se nalaze. Tu susrećemo starinska jela, pripremljena na tradicionalan način, uglavnom napravljena od domaćih proizvoda koji se uzgajaju u tom području. Na taj način turist ili gost restorana upoznaje gastronomsku kulturu nekog područja, te specifične načine pripreme jela. Sve više se domaći restorani povezuju s eko turizmom i seoskim turizmom gdje gost upoznaje i način uzgoja hrane koja mu je servirana na tanjur. Tako se u primorskim područjima povrće priprema na lešo, meso se peče pod pekom, a riba se prži na gradelama ili se kuha u brudetu, u kopnenim područjima prasetina i janjetina peče se na ražnju, ćevapi i ražnjići na roštilju, kuhaju se domaće juhe od peradi, povrće se kuha kao varivo, od divljači se priprema gulaš i paprikaš, a riječna riba priprema se na rašljama ili se od nje radi „fiš-paprikaš“ Tu su naravno razne vrste domaćeg kruha i slastice napravljene po tradicionalnoj recepturi prilagođenoj načinu života i dostupnim namirnicama.
Najveći dio Italije predstavlja veliki poluotok koji se pruža duboko u Sredozemno more i čiji oblik podsjeća na čizmu, a -Sicilijom i Sardinijom stvara zasebna mora, Jadransko more na sjeveroistoku, Jonsko more na jugoistoku, Tirensko more na jugozapadu i Ligursko more na sjeverozapadu. Na sjeveru se nalazi velika nizina rijeke Po i njenih pritoka koji se spuštaju s Alpa, Apenina i Dolomita.
Najveći vrh Italije je Monte Bianco (Mont Blanc) koji ima 4 810 m. Italija ima poznata tri vulkana: Vezuv kod Napulja, Etna na Siciliji (aktivni vulkan) i Stromboli.
Italija je znamenita zbog svoje umjetnosti, spomenika i kulture. Od brojnih spomenika najpoznatiji su Kosi toranj u Pisi i Coloseum u Rimu.
Italija je poznati proizvođač riže i vina, te je uz Španjolsku jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja u svijetu.
Glavni grad Italije je Rim, kojeg su utemeljili braća Romul i Rem, koje je, prema legendi, odgojila vučica.
Italija je poznata i po slavnoj talijanskoj kuhinji (pizza, špageti) te po modi, vinu, operi, dizajnu itd. Italija se sastoji od 20 regija koje obuhvaćaju 10...