...
 
 

Gastronomija Nacionalni park Plitvička jezera

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Nacionalni park Plitvička jezera proglašeni su 1949. god. i to je najstariji i najveći hrvatski nacionalni park. Pod zaštitom UNESCO-a su od 1979. god. Nalaze se između Male Kapele i Plješevice u Lici. Plitvička jezera su jedinstveni prirodni fenomen - 16 živopisnih jezera koja su međusobno spojena brojnim sedrenim slapovima. Dijele se na gornja jezera (12) i donja jezera (4). Najviše jezero je Prošćansko jezero na 639 m, a najniže jezero je Novakovića Brod na 503m. Gornja jezera su okružena bujnom šumom i međusobno povezana brojnim slapovima, a donja su manja i plića, uz manje bujnu vegetaciju. Vode jezera slijevaju se nakon slapa Sastavci na donjim jezerima u rijeku Koranu u koju se ulijeva i potok Plitvice, padajući s visine od 76m radeći Veliki slap. Klima je planinska, a najbolje vrijeme za posjet Nacionalnom parku su ljetni mjeseci, premda i zimi pružaju nezaboravnu sliku sa zaleđenim slapovima. Najveće jezero je Kozjak, a temperatura vode ljeti je i 24°C. Plitvička jezera su bogata ribom i rakovima, a ribolov je moguć samo na određenim mjestima, uz posebnu dozvolu.
Uprava Nacionalnog parka Plitvička...

 

Gastronomija Nacionalni park Plitvička jezera Ponuda