...
 
 

Gastronomija Orebić

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Na južnoj obali poluotoka Pelješca, podno brda Sv.Ilija smjestio se Orebić. Koljevka mnogobrojnih mornara i kapetana  čija se tradicija čuva u Pomorskom muzeju, Orebić  pruža svojim gostima mogućnost da uživaju u netaknutoj prirodi u kojoj dominiraju stoljetni borovi, čempresi, masline, bademi, agave te razne vrste cvijeća. Osim bogate vegetacije Orebić svojim gostima nudi duge pješčane plaže, među kojima je najpoznatija Trstenica, te mnogobrojne uvale s kristalno čistim morem.Iznad Orebića nalazi se blaga uzvisina sa franjevačkim samostanom i crkvom Gospe. Sa iste se pruža predivan pogled na Mljet i Korčulu te na obalu Pelješca i morsku pučinu. Na brdu Sv.Ilije na 910m nv možete naići na krda muflona i posjetiti arheološku lokaciju Gornja Nakovana na kojoj su otkriveni tragovi života prethistorijskog čovjeka.
Za ljubitelje izletnika nude se organizirani izleti, pješačke ture, šetnje vinskim stazama i posjeti vinskim podrumima. Orebić je naime poznat po uzgoju vinove loze te po kvalitenim vinima među kojima  su najpoznatiji Dingač, Postup i Pelješac.
Uz hotelski i privatni smještaj, svojim gostima Orebić nudi mogućnost bavljenja raznim sportsko-rekreativnim aktivnostima: tenis, nogomet, jedrenje, daskanje... a nautičari će sigurno...

 

Gastronomija Orebić Ponuda