Gastronomija Podstrana
Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.
Jugoistočno od grada Splita-točnije 8 km udaljena, između rijeke Žrnovice i brežuljka Mutograsa, smjestila se Podstrana. Kao jedno od mjesta koje se smjestilo duž obalni pojas dug 6 km, Podstrana obiluje predivnim šljunčanim plažama, čistim morem i bujnom mediteranskom vegetacijom, borovima i tamarisom.
Podstrana je omiljeno kupalište Splićana. Osim kao turističko mjesto Podstrana je poznata po uzgoju salate, bresaka i trešanja.
Prema najstarijim povijesnim izvorima područje današnje Podstrane pripadalo je ilirskom plemenu Pituntina. Naravno i ovdje su Rimljani ostavili svoj trag a iz srednjeg vijeka datiraju dvije crkvice Sv.Jurja dok je župna crkva Sv. Ante iz baroka. Povijesni izvori također navode da je kod crkve Sv.Martin sklopljen mir između mletačkog dužda Petra Tradenija i kneza Mislava.
Ljeti Podstrana nudi raznovrstan program glazbenih, književnih, likovnih i scenskih sadržaja. Razvojem turizma, kroz zadnjih par decenija, smještajna ponuda je znatno poboljšana pa smještaj možete pronaći u hotelima, apartmanima, sobama. Gastro ponuda se sastoji od domaćih specijaliteta na bazi ribe te dalmatinskih vina koji se nude u restoranima i konobama.
Ukoliko volite planine one koje se uzdižu ponad magistrale su idealne za dnevni izlet...