...
 
 

Pizzerie Slovenija

 

Pizza je krušno tijesto izrađeno u obliku kotura, s gornje strane nadjeveno s najrazličitijim namirnicama i začinima pa kratko na visokoj temperaturi zapečeno u pećnici. Jelo koje je planetarnu popularnost steklo baš zbog jednostavne pripreme pri kojoj pizza-majstori „pizza-juoli“ koriste svoje vještine u pripremi tijesta uglavnom pred gostima restorana, zabavljajući na taj način prisutne i stvarajući neki domaćinski ugođaj. Danas su pizzerije neka vrsta gradskih otvorenih ognjišta u kojima se u dotjeranom interijeru za relativno malo novca uglavnom mlađi svijet okuplja i komunicira uz hranu i Coca-Colu.Tradicionalno pizza  je talijansko jelo, nastalo u okolici Napulja još u 18. stoljeću, a glavna karakteristika joj je da uz tijesto i umak od rajčica začinjen origanom i bosiljkom može biti napravljena od svih vrsta skromnih i jednostavnih dodataka i začina do skupih i maštovitih namirnica. Pizzerije nude i druga tradicionalno talijanska jela kao što su lazanje, špageti, razne druge tjestenine s umacima, ali je pizza ipak najpopularnija, a kažu da nema toga na svijetu što je jestivo a da već nije iskušano na pizzi. U gastronomskoj ponudi turističkih mjesta, pizzerije zauzimaju vrlo važnu kariku jer gotovo da nema turista ili gosta, posebno mladih ljudi, koji neće pojesti pizzu i uspoređivati je s okusima koje konzumiraju u svojim matičnim zemljama odnosno zemljama koje su već posjetili i imali priliku probati pizzu.

Slovenija je površine 20 251 km2. Republika Slovenija graniči na sjeveru s Austrijom, sjeverno istočno s Mađarskom, istočno i južno sa Hrvatskom i zapadno s Italijom. Ljubljana je glavni grad Slovenije i nalazi se na rijeci Ljubljanici, malo prije njenog ušća u Savu.
U Sloveniji je 28 vrhova i planina viših od 2.500 m, a najviši je Triglav sa 2.864 m. Alpski svijet sastavljaju tri planinske skupine: Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe i Karavanke.
Također, u Sloveniji, posebno u njenom dinarsko-kraškom dijelu, je oko 6.500 jama od kojih je oko 20-tak uređeno za turistične obilaske. Najpoznatija je Postojnska jama ( duga 19,5 km); najbolje dostupne su Škocjanske jame koje dobile status Zaštičene svjetske baštine pod patronatom UNESCO-a.
Uz rub zapadne Panonske nizine izviru mnogi prirodni izvori i rijeke te su brojne termalne i mineralne vode. Od šesnaest izvora su uređena odmarališta i terme, a najpoznatije su Terme Čatež.
Slovenija se dijeli na regije: Dolenjska i Bela Krajina, Gorenjska, Ljubljana i okolica, Primorsko Kraska i Notarnje Kraska, Prekmurje i Štajerska.
Dolenjska i Bela Krajina su najvećim dijelom šumovita područija.

 

Pizzerie Slovenija Ponuda