...
 
 

Pizzerie Hrvatska

 
 

Pizza je krušno tijesto izrađeno u obliku kotura, s gornje strane nadjeveno s najrazličitijim namirnicama i začinima pa kratko na visokoj temperaturi zapečeno u pećnici. Jelo koje je planetarnu popularnost steklo baš zbog jednostavne pripreme pri kojoj pizza-majstori „pizza-juoli“ koriste svoje vještine u pripremi tijesta uglavnom pred gostima restorana, zabavljajući na taj način prisutne i stvarajući neki domaćinski ugođaj. Danas su pizzerije neka vrsta gradskih otvorenih ognjišta u kojima se u dotjeranom interijeru za relativno malo novca uglavnom mlađi svijet okuplja i komunicira uz hranu i Coca-Colu.Tradicionalno pizza  je talijansko jelo, nastalo u okolici Napulja još u 18. stoljeću, a glavna karakteristika joj je da uz tijesto i umak od rajčica začinjen origanom i bosiljkom može biti napravljena od svih vrsta skromnih i jednostavnih dodataka i začina do skupih i maštovitih namirnica. Pizzerije nude i druga tradicionalno talijanska jela kao što su lazanje, špageti, razne druge tjestenine s umacima, ali je pizza ipak najpopularnija, a kažu da nema toga na svijetu što je jestivo a da već nije iskušano na pizzi. U gastronomskoj ponudi turističkih mjesta, pizzerije zauzimaju vrlo važnu kariku jer gotovo da nema turista ili gosta, posebno mladih ljudi, koji neće pojesti pizzu i uspoređivati je s okusima koje konzumiraju u svojim matičnim zemljama odnosno zemljama koje su već posjetili i imali priliku probati pizzu.

Hrvatska je jedinstvena, ne samo zbog svog kristalno čistog i plavog mora, nego i zbog tisućgodišnjeg niza kultura koje su se smjenjivale i katkad stapale na ovim prostorima. Od razvedene obale sa otocima do unutrašnjosti Hrvatske sa nizinama, livadama do planina ispresijecanih rijekama i jezerima, u Hrvatskoj svatko može pronaći svoje mjesto za odmor. Hrvatska ima turističku tradiciju dugu gotovo stoljeće i pol. Posljedljih 10 godina ulaganja u jadransku obalu i njezino uljepšavanje stvorila su povlašteno odredište za jedriličare u čarobnom okružju. Hrvatska se regionalno dijeli na: Centralna Hrvatska, Slavonija i Baranja, Istra, Kvarner, Gorski kotar i Lika, Sjeverna Dalmacija, Srednja Dalmacija i Južna Dalmacija. Svaka regija ima svoje posebnosti i izdavaja se među ostalima.
U Centralnoj Hrvatskoj veliki utjecaj na arhitekturu imalo je razdoblje baroka tako da se stari, ladanjski dvorci ističu u prostranim ravnicama. U mnogim agroturizmima iskušat ćete tradicionalnu kuhinju, a također pronaći i ugodan kako privatni smještaj tako i hotelski smještaj. U Centralnoj Hrvatskoj svakako treba istaknuti Zagreb, glavni grad Hrvatske. Okolno područje je puno sela okruženih vinogradima i oranicama kao i povijesnih dvoraca nekadašnjeg...

 

Pizzerie Hrvatska Ponuda