Domaći restorani Hrvatska
Domaći restorani u svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi imaju domaća jela specifična za regiju u kojoj se nalaze. Tu susrećemo starinska jela, pripremljena na tradicionalan način, uglavnom napravljena od domaćih proizvoda koji se uzgajaju u tom području. Na taj način turist ili gost restorana upoznaje gastronomsku kulturu nekog područja, te specifične načine pripreme jela. Sve više se domaći restorani povezuju s eko turizmom i seoskim turizmom gdje gost upoznaje i način uzgoja hrane koja mu je servirana na tanjur. Tako se u primorskim područjima povrće priprema na lešo, meso se peče pod pekom, a riba se prži na gradelama ili se kuha u brudetu, u kopnenim područjima prasetina i janjetina peče se na ražnju, ćevapi i ražnjići na roštilju, kuhaju se domaće juhe od peradi, povrće se kuha kao varivo, od divljači se priprema gulaš i paprikaš, a riječna riba priprema se na rašljama ili se od nje radi „fiš-paprikaš“ Tu su naravno razne vrste domaćeg kruha i slastice napravljene po tradicionalnoj recepturi prilagođenoj načinu života i dostupnim namirnicama.
Hrvatska je jedinstvena, ne samo zbog svog kristalno čistog i plavog mora, nego i zbog tisućgodišnjeg niza kultura koje su se smjenjivale i katkad stapale na ovim prostorima. Od razvedene obale sa otocima do unutrašnjosti Hrvatske sa nizinama, livadama do planina ispresijecanih rijekama i jezerima, u Hrvatskoj svatko može pronaći svoje mjesto za odmor. Hrvatska ima turističku tradiciju dugu gotovo stoljeće i pol. Posljedljih 10 godina ulaganja u jadransku obalu i njezino uljepšavanje stvorila su povlašteno odredište za jedriličare u čarobnom okružju. Hrvatska se regionalno dijeli na: Centralna Hrvatska, Slavonija i Baranja, Istra, Kvarner, Gorski kotar i Lika, Sjeverna Dalmacija, Srednja Dalmacija i Južna Dalmacija. Svaka regija ima svoje posebnosti i izdavaja se među ostalima.
U Centralnoj Hrvatskoj veliki utjecaj na arhitekturu imalo je razdoblje baroka tako da se stari, ladanjski dvorci ističu u prostranim ravnicama. U mnogim agroturizmima iskušat ćete tradicionalnu kuhinju, a također pronaći i ugodan kako privatni smještaj tako i hotelski smještaj. U Centralnoj Hrvatskoj svakako treba istaknuti Zagreb, glavni grad Hrvatske. Okolno područje je puno sela okruženih vinogradima i oranicama kao i povijesnih dvoraca nekadašnjeg...