...
 
 

Gastronomija Funtana

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Funtana je malo  ribarsko, poljoprivredno i turističko mjesto na zapadnoj obali Istre, smješteno na prostoru između poznatih turističkih središta  Vrsara i Poreča, čije se priobalje proteže od Zelene Lagune na zapadu do Valkanele na jugu. Funtana se nalazi ne jednom od najrazvedenjih djelova istarske obale s brojnim uvalama i otočićima. Broj  stanovnika je nešto više od tisuću.

Okolica Funtane je prošarana  vinogradima, maslinicima, oranicama i livadama, te borovim i hrastovim šumarcima koji često dopiru do samoga mora. Blaga klima, čisto more i blizina kontinentalnoj Europi utjecale su na snažan razvoj turizma. Stanovnici Funtane i okolice intenzivnije su se okrenuli turizmu šezdesetih godina 20. stoljeća, od kada je na atraktivnom priobalju od Zelene Lagune do Valkanele izgrađeno niz kampova i hotela, te značajni ugostiteljsko-turistički objekti u privatnom smještaju. Izgrađena je i sva ostala nužna infrastruktura i ponuda za desetke tisuća gostiju koji borave na ovom području tijekom ljetnih mjeseci.

U rastoranima i konobama uz mnoga jela s međunarodnog jelovnika nude se specifična jela istarske kuhinje: maneštra, ombolo, pršut, ovčji sir, domaće kobasice s kupusom i dr. U Funtani...

 

Gastronomija Funtana Ponuda