Gastronomija Lokve
Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.
Lokve su naselje u Gorskom Kotaru jugozapadno od Delnica, blizu autoceste Zagreb - Rijeka. Poznato je po rječici Lokvarke i Lokvarskom jezeru. Također, u okolici Lokava su prekrasni netaknuti krajolici – špilja Lokvarka i Park šuma Golubinjak.
Turizam u Lokvama ima tradiciju od početka XX. stoljeća, a osobito se razvija nakon izgradnje akumulacije Omladinskog (Lokvarskog) jezera. U Lokvama postoji mogućnost organiziranog lova, ribolova, planinarskih izleta i pogoda planinskim vrhovima. Posebice je razvijen ribolov i lov, i na tome se bazira njihov turizam. Apartmani, kuće za odmor, sobe i pansioni su najveći dio smještajne ponude u Lokvama. Restorani i konobe izdvajaju iz svoje gastronomske ponude goranske specijalitete: žablji kraci, divljač i ostalo.
Lokvarsko jezero je akumulaciono jezero koje napravljeno izgradnjom brane 1954. godine, savršeno se uklopilo u okoliš koji ga okružuje. Pogodno je za sporski ribolov, te od brojnih riba koje obitavaju izdajaju se pastrve, šaran, klen, karas i druge. Na Lokvarskom jezeru organiziraju se brojne regate, susret planinara, biciklista te natjecanje u podvodnoj orijentaciji. Obala jezera pogodna je za šetnju ili vožnju biciklon i tako ćete najbolje upoznati...