...
 
 

Gastronomija Otok Unije

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Unije su jedinstven otok u Jadranskom moru koji se nalazi sjeverozapadno od Lošinja. Dobio je ime od izvedenice grč. Riječi heneios=njiva. Unije se prvi put spominju u djelu isusovca Alberta Fortisa 1774. godine, te je bio naseljen još u antičko doba.

Otok se sastoji od mnogobrojnih uvala i plaža te je idealna meta za ljubitelje raznih morskih aktivnosti kako što su to ronjenje i ribolov. Na otoku postoji samo jedno istoimeno naselje- Unije, sa oko 290 kuća i 70-ak stanovnika.

Unije su jedini otok na koji možete doći i brodom i avionom. Brodom stižete iz Malog Lošinja, Pule ili Rijeke. Avionom možete doći sa susjednih aerodroma Rijeke ili Vrsara, dok se sa otoka Lošinja stiže avionom za samo 7 minuta!

Na otoku postoje 2 restorana, dućan, pošta te jedna turistička agencija.

Otok je specifičan po tome što nema automobilskog prometa te se gosti mogu potpuno opustiti u miru i tišini.

Otok nazivaju još i `otokom cvijeća` jer broji oko 600 različitih biljnih vrsta. Današnji stanovnici koji žive na otoku uglavnom se bave poljoprivredom i...

 

Gastronomija Otok Unije Ponuda