...
 
 

Gastronomija Selce

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Tri kilometra jugoistočno od Crikvenice, na obali Vinodolskog kanala na nadmorskoj visini od 22m na vapnenačkoj padini u istoimenoj uvali smjestio se grad i luka Selce. Selce je najjužnije mjesto Crikveničke rivijere. 

Povijest Selca seže u doba Rimljana  što je vidljivo po ostacima rimske arhitekture  te vodospremom iz II. stoljeća, a prvi put se Selce spominje 1366. g. kao dio bribirske župe. Originalana primorska arhitektura sačuvana je u starom djelu naselja. U XIX. stoljeću Selce je bilo poznato po svojoj maloj luci i  maslinicima pa je iz tog vremena sačuvana stara preša za masline koja se danas nalazi u Galeriji umjetnosti.

Mještani se bave poljodjeljstvom, vinogradarstvom, maslinarstvom, stočarstvom i naravno turizmom. Selce ima stogodišnju turističku tradiciju, a poznato je da je upravo ovdje otvoreno prvo morsko kupalište 1894. Niska i stjenovita obala s mnogo sljunčanih plaža, slikovito lungomare, doprinjeli su tome da se Selce već početkom XX st. razvije u poznato ljetovalište. Razvijena turističa ponuda nudi različite sportsko rekreativne sadržaje kako na kopnu (tenis, minigolf) te one na vodi.  Od društvenih događanja poznate su ribarske fešte, te ribolov s gostima...

 

Gastronomija Selce Ponuda