...
 
 

Gastronomija Brodarica i otok Krapanj

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Otok Krapanj je otočić u jugoistočnom dijelu Šibenskog kanala. Najviša točka mu je 7 m, a od najbližeg kopna je udaljen 300 metara gdje je smješteno naselje Brodarica. Stanovnici otoka Krapnja se, osim turizma, bave vađenjem spužava i koralja i po tome su poznati širom Hrvatske, a na otoku je rafinerija spužava. Jadranska spužva je vrlo cijenjena zbog svoje ljepote i kvalitete. Otok Krapanj ima muzej jadranske flore i faune sa zbirkom amfora. Sve više su stanovnici otoka Krapnja okreću turizmu i nude smještaj u privatnim kućama. U srednjem vijeku na otoku Krapnju je bio posjed šibenskog kaptola, a od 1446. god. franjevaca, koji su tu podigli samostan sa crkvom. Otok Krapanj nudi veliku gastronomsku ponudu u restoranima, a posebno se preporučaju školjke koje mještani i ribari vade iz nezagađenih morskih dubina Jadranskog mora.
Brodarica je malo mjesto smješteno 5 km južno od Šibenika. Mještani se uglavnom bave turizmom, ribolovom i spužarstvom. Brodarica je smještena uz obalu te je okrenuta prema devet otoka i otočića koji čine lagunu, te prema Morinjskom zaljevu koji je mrjestilište riba. Sjeverni dio zaljeva u...

 

Gastronomija Brodarica i otok Krapanj Ponuda