...
 
 

Gastronomija Otok Molat

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Molat je jedna od sjeverno dalmatinskih otoka koji se nalazi u zadarskom arhipelagu.Odlikuje ga niz uvala, kanala, plaža i špilja. Po cijelom otoku su rasprostranjene mlade šume i makija koje ostavljaju dojam vječnog zelenila.

Molat se prvi put spominje u 7. stoljeću, a dobio je ime prema latinskoj riječi mellitus, što znači meden. Molat je oduvijek poznat po proizvodnji meda, te ga mnogi nazivaju `otokom meda i mlijeka`.

Sredinom 11. stoljeća otok dolazi u posjed zadarskog benediktanskog samostana Sv. Krševana, a od 1409. godine je bio pod vlašću Mletaka.

U unutrašnjosti otoka se nalaze naselja Molat, Zapuntel i Brgulje.

Jedna trajektna linija dnevno povezuje Molat sa Zadrom i čini ga još boljim i privatnijim odmorištem. Najpoznatije naselje na otoku je zasigurno Brgulje. U Brguljama se nalaze dva restorana i dva dućana te su rasprostranjene najljepše plaže na otoku.

U nekoliko dana otok se može uzduž i poprijeko upoznati za nekoliko sati hoda, te je pravi raj za sve ljubitelje prirode.

Stanovnici otoka se bave najviše zemljoradnjom, ovčarstvom i ribarstvom. Uglavnom niska sjevernoistočna obala razvedena je i ima brojne uvale od kojih...

 

Gastronomija Otok Molat Ponuda