Gastronomija Otok Pašman
Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.
Otok Pašman pripada jugoistočnoj skupini otoka zadarskog arhipelaga, a zajedno sa susjednim Ugljanom spojen je mostom kod prolaza Ždrelac. Pašman je od kopna odvojen Pašmanskim kanalom kojeg krase brojni otočići.
Pašman ima bogatu povijest koja seže sve do prapovijesti, preko ilirskih gradova, rimskih građevina (vila rustika, mozaika i kamenih kipova) pa sve do starokršćanske crkve i samostana s renesansnim spomenicima.
Iako srednje veličine, otok Pašman je jedan od onih otoka koji ostavljaju jak dojam na svoje posjetitelje.
Čisto more, predivne šljunčane i pješčane plaže, ekološki očuvan krajolik bogat ljekovitim aromatičnim biljem, slikoviti vinogradi, polja i maslinici idealni su za odmor daleko od gradske vreve.
Stanovnici se pretežno bave poljodjeljstvom, stočarstvom, ribarstvom i pomorstvom , a zahvaljujući odličnoj povezanosti otoka s kopnom sve se više razvija turizam. Turistička ponuda sastoji se od privatnog smještaja: pansioni, sobe, kuće za odmor, autokampovi te od bogate ugostiteljske ponude koja se ogleda u širokoj ponudi domaćih specijaliteta od kojih su najpoznatiji oni na bazi plodova mora.
Najrazvijenije mjesto na otoku je mjesto Tkon, koje se, zahvaljujući trajektnom pristaništu i...