...
 
 

Gastronomija Otok Vis

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Otok Vis je najistureniji jadranski otok, a na otoku Visu je oko 13 naselja od kojih su najveća grad Vis, Komiža, Oključna, Podhumlje, Stončica, Podstražje. Najviša točka otoka je Hum, a podno nje u plodnim dolinama, pokrivenim crvenicom i mjestimično pješčanim nanosima uzgaja se vinova loza. Jugozapadno od otoka Visa leži otočić Biševo, poznat po svojoj Modroj špilji. Otok Vis je Svjetska organizacija za zaštitu okoliša uvrstila među deset najbolje očuvanih otoka Sredozemlja zbog svoje netaknute prirode i brojnih uvala. Otok Vis je poznato nautičko središte na Jadranskoj obali zbog svoje isturenosti prema otvorenom moru i brojnih uvala. Mnogi mještani su smjestili svoje restorane, konobe i agroturizme uz samu obalu, pa je moguće kušati dalmatinsku kuhinju na svojim jahtama i brodovima. Smještaj na otoku Visu je različit: od udobnih apartmana i soba, do robinzon turizma u usamljenim uvalama. Otok Vis je bio naseljen još u doba neolita. Sirakuški tiranin Dionizije Stariji tu osniva u IV. st. prije Krista koloniju Issa koja kasnije postaje samostalan polis, kuje vlastiti novac i osniva kolonije. U srednjem vijeku mijenja vladare, a dugo je otok...

 

Gastronomija Otok Vis Ponuda