...
 
 

Gastronomija Barbariga

 

Gastronomija i turizam imaju puno toga zajedničkog, tako da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Vratimo li se nekoliko godina u prošlost, turizam se svodio na obilazak povijesnih i kulturnih mjesta, te razgledavanje prirodnih ljepota kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode, te opći krajolik koji zna sam po sebi biti prekrasan. Ukoliko je gost imao sreće, pa ga je na njegovom putovanju popratilo lijepo vrijeme, mogao je doživjeti punu raskoš prirodnih ljepota, no u suprotnom, možemo sa sigurnošću reći da nije u potpunosti uživao u istraživanju kulturnih i prirodnih ljepota. Kako se životni standard povećao, povećala se i potreba za ponudom raznih sadržaja u turizmu. Jedan od najudobnijih načina upoznavanja osobe sa kulturom i načinom života ljudi na određenom području je preko hrane. Tako se osim lijepog vremena i prirodnih ljepota u turističkoj ponudi našla i gastronomija. Kroz razne gastronomske delicije možemo gosta ili turista upoznati sa delicijama koje su autohtone za kraj koji predstavljamo. Preko starih autohtonih jela mogu vidjeti kako je život u tom kraju nekada izgledao, kakve namirnice su koristili i kakve načine pripreme hrane su poznavali, raznolikost bilja i životinjskih vrsta na tom području, kako u selu tako i u gradovima, kontinentalnim i primorskim, svako jelo može ispričati povijesnu i kulturnu priču.

Barbariga je malo mjesto koje se nalazi na 20 kilometara od Pule i Rovinja, okruženo netaknutom prirodom i brojnim maslinicima. U Barbarigi je smješteno apartmansko naselje u kojem su uklopljeni brojni apartmani i sobe. Veliki je broj turista zbog bogate ugostiteljske ponude - restorani i konobe koji su uvijek opskrbljeni ribom. Ljepota mjesta pruža itinerarije usmjerene na kulturu i duhovnost, sportske aktivnosti, lov i ribolov.
Naziv Barbariga potječe od imena obitelji Barbarigo iz Venecije koja je dala dva dužda, kardinale i deset pokrajinskih upravitelja. Zbog brojnih antičkih nalaza iz rimskog doba pronađenih na području stancije Barbariga, poznata je kao arheološki bogato područje. Među razvalinama antičkih, još uvijek postojećih kuća, pronađeni su ostaci velikog pogona za izradu vune i bojenje tkanine, najvažnije uljare u Istri iz IV. stoljeća, dviju velikih rimskih rustikalnih vila prekrivenih šarenim mramornim mozaicima.
Naziv rta Barbariga je u srednjem vijeku bio rt Cissana prema imenu legendarnog grada Cissa nestalog u moru u VIII. stoljeću.
Na tom području nalaze se i druge arheološke lokacije kao ostaci prethistorijske gradine Mandriola i rano kršćanske trobodne bazilike Sv. Andrej...

 

Gastronomija Barbariga Ponuda